Pandemi sonrası artan enflasyonist baskıların hafiflemesiyle birlikte, dünya genelinde yıllık 500 milyar doları aşan hazır giyim ithalatında canlanma gözlemleniyor. Bu canlanmanın en belirgin yaşandığı pazarlardan Avrupa Birliği, 2025’in ilk çeyreğinde giyim ithalatını değer bazında yüzde 11,6 artırarak 49,1 milyar Euro’ya çıkardı. Miktar bazında artış ise yüzde 11,8 oldu.
Ekonomim’de yer alan habere göre, AB dışından yapılan ithalat, değer bazında yüzde 20,8, miktar bazında ise yüzde 20,3 artış gösterdi. En çok ithalat yapılan ülke yüzde 27,1’lik payla Çin olurken, Çin’in AB’ye ihracatı yüzde 29,2 artarak 6,3 milyar Euro’ya ulaştı. Türkiye ise yüzde 9,6’lık payla AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi olmayı sürdürse de aynı dönemde değer bazında yüzde 0,9, miktar bazında ise yüzde 4,4 oranında düşüş yaşadı. Türkiye’nin AB’ye ihracatı yaklaşık 2,2 milyar Euro'ya ve 82 bin ton seviyesine geriledi.
ABD pazarında da benzer bir tablo oluştu. 2025’in ilk çeyreğinde ABD’nin hazır giyim ithalatı yüzde 9,4 artışla 26,9 milyar dolara yükseldi. Bu artışta pandemi sonrası yeniden stok yapma eğilimleri etkili olurken, en fazla kazananlar Vietnam, Bangladeş, Hindistan ve Kamboçya gibi Güney Asya ülkeleri oldu. Türkiye’nin bu pazardaki ihracatı ise yüzde 0,6 gerileyerek 202 milyon dolara indi. İlk yarı itibarıyla toplam ihracat sınırlı bir artış gösterdi ve 394,7 milyon dolara çıktı.
ABD ile Çin arasında süregelen ticaret gerilimlerine rağmen, Türkiye bu durumu lehine çevirecek bir avantaja ulaşamadı. Uzmanlara göre, artan üretim maliyetleri Türkiye’nin rakiplerine göre daha yüksek fiyatlarla ihracat yapmasına yol açarken, bu da pazardaki rekabet gücünü olumsuz etkiliyor.