Tayland ve Kamboçya arasındaki sınır çatışmaları Donald Trump'ın ateşkes çağrılarına rağmen devam ediyor. Çatışmaların dördüncü gününde, her iki taraf da sabah saatlerinde birbirlerini sınır bölgesinde yeni topçu saldırıları düzenlemekle suçladı. Kamboçya Savunma Bakanlığı, Tayland'ın sınır hattında topçu ve kara saldırıları başlattığını belirtirken, Kamboçya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Maly Socheata, tarihi tapınakların ağır topçu ateşiyle hedef alındığını söyledi ve Tayland'ın Kamboçya'yı sivilleri hedef almakla suçladığı açıklamalarını reddetti.
Tayland ordusundan yapılan açıklamada ise Kamboçya'nın sivil yerleşim yerlerinin yakınları dahil bazı noktalara topçu saldırıları düzenlediği ve buna karşı uzun menzilli roket atarların kullanılacağı belirtildi.
TRUMP'IN ATEŞKES GİRİŞİMİ VE KARŞILIKLAR
ABD Başkanı Donald Trump, dün Kamboçya ve Tayland liderleri ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklamasında, bir ateşkes sağlanması çağrısında bulunmuştu:
"Kamboçya Başbakanı ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdim ve kendisine Tayland’ın Başbakanı ile yaptığım görüşmeleri aktardım. Her iki taraf da derhal bir ateşkes ve barış istiyor. Ayrıca ABD ile ‘Ticaret Masasına’ geri dönmek istiyorlar ki, bu bizim açımızdan savaş durana kadar uygun değildir. Hemen bir araya gelip hızlıca bir ateşkes ve nihayetinde barış üzerinde çalışmayı kabul ettiler. Her iki ülkeyle ilgilenmek benim için bir onurdu."
Ancak Tayland tarafından yapılan açıklama ise şu şekildeydi:
"ABD Başkanına minnettar olsak da Kamboçya sivillerimizi hedef alırken ateşkes görüşmelerine başlayamayız" denilerek ateşkese şartlı yaklaşım sergilenmişti. Kamboçya Başbakanı Hun Manet ise karşılıklı suçlamalar öncesinde yaptığı açıklamada, "Kamboyça, Saygıdeğer Başkan Trump’ın iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında acil ve şartsız ateşkes sağlanması çağrısını hoşgörü ile karşıladı"
ÇATIŞMALARIN BİLANÇOSU VE KÖKENİ
Devam eden sınır çatışmalarında can kaybı artarken, ölü sayısı 13'ü Taylandlı, 8'i Kamboçyalı sivil olmak üzere 30'u geçmiş durumda. Çatışma bölgelerinden 140 binden fazla kişi tahliye edildi.
Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai, yaptığı açıklamada, "Askerler, hükümet halk için herhangi bir tehlike olmadığına dair net bir anlaşmaya varana ve istediğimiz barışı sağlamak için ülkenin çıkarlarını koruyana kadar, işlerini tam gaz sürdüreceklerdir. Taylandlılar endişelenmesin" dedi.
İki ülke arasında 817 kilometrelik kara sınırları boyunca sınırların belirlenmemiş olduğu noktalar konusundaki tartışmalar yıllardır sürüyor. Bu tartışmaların merkezinde, eski Hindu tapınakları Ta Moan Thom ve 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear'ın mülkiyeti de yer alıyor.