Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlar ile doğada vakit geçiren vatandaşlar için risk giderek büyüyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, artan vaka ve ölümler üzerine önemli uyarılarda bulundu.
"KENE PATLATILMAMALI, MÜDAHALE SAĞLIK KURULUŞUNDA YAPILMALI"
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ölümcül hastalıkların başlıca bulaşma yollarından birinin kene ısırıkları olduğunu hatırlatan Dr. Bostancı, keneyle karşılaşanların paniğe kapılmadan hareket etmesi gerektiğini vurguladı. “Kene asla patlatılmamalı, kendi imkanlarıyla çıkarılmaya çalışılmamalı. Derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı,” ifadelerini kullandı.
RİSK GRUPLARINA ÖZEL UYARI: DOĞADA VAKİT GEÇİRENLER DİKKATLİ OLMALI
Dr. Bostancı, ormanlık ve otluk alanlarda bulunacak kişilerin mutlaka koruyucu önlemler alması gerektiğini belirtti. Uzun kollu ve paçaları çorap içine alınmış kıyafetlerin tercih edilmesi, açık renkli giysilerle kenelerin kolayca fark edilmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Bostancı, “Özellikle çocuklar bu konuda titizlikle gözlemlenmeli” dedi.
BELİRTİ TAKİBİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Kene çıkarıldıktan sonraki 10 günlük sürecin kritik olduğunu belirten Dr. Bostancı, bu süre içinde yüksek ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi belirtilerin dikkatle izlenmesi gerektiğini, şüpheli durumlarda zaman kaybedilmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini ifade etti.
“HER YAZ AYNI UYARILAR, AMA İHMAL CAN ALIYOR”
Her yaz mevsiminde benzer uyarıların yapıldığını ancak ihmallerin ölümlerle sonuçlanabildiğini vurgulayan Dr. Bostancı, “Kene konusunda toplumsal bilinç artmalı. Bu sadece bireysel değil, kamusal bir sağlık sorunudur. Şüpheli her durumda tıbbi yardım alınması hayati önem taşır” dedi.